Újabban kezd bekerülni egyre inkább a köztudatba ez a személyiségzavar, a neten mindenféle felsorolást lehet olvasni, amelyek gyakorlatias, megfogható példákkal szolgálnak, ugyanakkor sok esetben félrevezetőek, szakmai hibákat vétenek, vagy keverik a nárcisztikust a pszichopatával és a borderline-nal (megjegyzem, létezhetnek kevert esetek, és nárcisztikusból is ismerünk light-os és keményvonalas kategóriát….)

Fontos tudni, hogy a nárcizmus egy meglehetősen bonyolult és szerteágazó fogalom, akit ez bővebben is érdekel, annak ajánlom Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról c. művét, akinek pedig nincs rá módja elolvasni, annak a könyv alapján készült előadásomat:

Fontos tudni, hogy a klinikai pszichológusok, pszichiáterek jól körülírt kritériumok alapján döntik el, hogy valakit besorolnak-e ebbe a (nem épp hízelgő) kategóriába, vagy nem. A tisztánlátás végett bemásolom ide a nárcisztikus  személyiségzavar szakmailag is elismert kritériumait:

NÁRCISZTIKUS SZEMÉLYISÉGZAVAR

Kora felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben (fantáziára és viselkedésre kiterjedő) nagyzásban, a csodálat igénylésében és az empátia hiányában megnyilvánuló általános sajátosság, azaz 5 vagy több az alábbiakból:

(1) saját fontosságáról nagyzoló érzése van (pl. saját teljesítményét, tehetségét eltúlozza, megfelelő teljesítmények nélkül is elvárja, hogy kiválónak ismerjék el)

(2) gyakran fantáziál határtalan sikerről, szépségről, hatalomról, éleselméjűségről vagy ideális szerelemről

(3) azt hiszi, hogy különleges, unikális teremtmény, akit csak hozzá hasonló, a társadalmi ranglétrán magasan álló emberek (vagy intézmények) érthetnek meg, vagy kellene, hogy társuljanak vele

(4) túlzó mértékű csodálatot vár el

(5) feljogosultság érzése, azaz indokolatlanul különlegesen kedvezőbánásmódot vagy az elképzeléseivel való automatikus együttműködést vár el

(6) interperszonálisan önző, azaz kapcsolataiban másokat kihasznál, hogy saját céljait elérje

(7) empátiája hiányzik: képtelen felismerni és átérezni mások érzéseit és szükségleteit

(8) sokszor és mélyen érez irigységet, vagy azt hiszi, mások irigykednek rá

(9) gőgös, fennhéjázó magatartás vagy attitűdök

Két kiegészítő mondat:
Fontos, hogy személyiségzavart gyerekeknél NEM diagnosztizálunk (hiszen a személyiség ekkor még nem kialakult, változóban van), tehát csak felnőttre mondható ki, hogy bármiféle személyiségzavara van.
A másik: ne essetek bele abba a csapdába, amibe még egyetemistaként a klinikai pszicho-szigorlat előtt én estem bele, hogy  nagyjából az értelmi fogyatékosság kivételével az összes mentális zavart felfedeztem magamon…. Szóval csak óvatosan a diagnózisalkotással, a fentieket kizárólag tájékoztató jelleggel raktam fel. Egyébként is, ahhoz, hogy valakire ezt a címkét fel lehessen tenni, nem árt a szakmai háttér és a gyakorlati tapasztalat – és némi alázat, hiszen valójában szenvedő emberekről beszélünk, még ha ők maguk nem is mindig vannak ezzel tisztában.
Ha úgy érzed, bántalmazó jellegű kapcsolatba kerültél egy ilyen emberrel, fontos, hogy tudd: nem vagy egyedül, és van kiút! Szeretettel várunk minden második szerdán az Újrakezdők csoportban, ahol sorstársakkal beszélgethetsz:

Újrakezdők

Önsegítő csoport nárcisztikus bántalmazottaknak

…továbbá néhány fantasztikus film a témában:

Az én szerelmem (Mon Roi)

A szégyentelen (Shame)

Jégvarázs (nem vicc!)

A szépség és a szörnyeteg (és ez is komoly)