BELSŐ GALAXIS önismereti társasjáték

A Belső Galaxis megalkotásával egy olyan önismereti társasjátékot szerettünk volna létrehozni, aminek a vezetéséhez, játszásához nem szükséges különösebb előképzettség, és változatosan használható változatos terepeken. Azt, hogy mennyire megy mélyre egy játék, a játékosok természetes módon maguk tudják szabályozni, ezért bátran játszható családon belül, gyerekekkel, baráti társaságokban, de akár munkahelyi csoportok, tréningek vagy osztálytermi munka eszköze is lehet, akár egészében, akár részleteiben.

A Belső Galaxis akkor tud igazán jó élményt nyújtani, és valóban a játékosok javára válni, ha a résztvevői betartják az önismereti csoportok alapvető szabályait: titoktartás, feltétel nélküli elfogadás, egymás kölcsönös tiszteletben tartása. Ezért a játékosok maguk felelősek, és nem is javaslom olyan csoportokban, társaságokban játszani, ahol ez a fajta légkör valamilyen okból nem tud létrejönni.

A játékosok lehetőséget kapnak arra, hogy egy őket mélyen foglalkoztató kérdéssel dolgozzanak a Belső Galaxisban, ez lesz az ő küldetésük arra a játékra. A küldetésükkel foglalkoznak a galaxis bolygóin kalandozva, miközben visszajelzéseket, támogatást kaphatnak a játékostársaiktól. Egy-egy mély önismereti kérdésünk nem fog feltétlenül megoldódni egyetlen játék végére, de hogy jobban kikristályosodik a kép, az gyakorlatilag szinte garantálható.

A játékot akár pasziánsz-szerűen, egyedül is lehetséges játszani – ám vegyük tekintetbe, hogy ilyenkor kimarad a játék élő lényege: az, hogy mások végighallgassanak minket, kérdéseket tegyenek fel és visszajelzéseket adjanak nekünk. Ugyanakkor, egyfajta saját, belső elmélyülésre így is alkalmat adhat, és a kikristályosítás élménye egyedül is elő tud állni.

Szakmabeliek, segítő foglalkozásúak, pedagógusok sokoldalú coachingeszközt kapnak a kezükbe: a játék dolgozik a jungi koincidencia eszközével, azaz véletlenszerű egybeesések létrejöhetnek benne, továbbá –sok egyéb mellett- projektív munkára is alkalmat ad. Örömüket lelhetik benne azok, akik a transzgenerációs történeteikkel szeretnének játszani, vagy logoterápiás kérdések foglalkoztatják őket (mi az életem értelme?), de az álomelemzéshez, meseelemzéshez köthető módszerekkel is találkozhatunk benne. A játékban szereplő 12 bolygó 12 különféle megközelítést ad, ezáltal igyekeztünk egyfajta végtelen gazdagságot teremteni, amiből igény szerint meríthetnek a játékosok, mindig máshonnan, minden egyes játéknál.

A játék végigjátszása Kádár Annamáriával, Kovács András Péterrel, és Győri Zolival: