Pszichológiai tanácsadás

Milyen fajta segítséget jelent ez? Mielőtt mesélnék, hadd mutassak meg neked valamit!

I. FEJEZET

image0

Megyek az utcán.
A járdán mély gödör.
Beleesem.
Elvesztem…
Tehetetlen vagyok.
Nem az én hibám.
Egy örökkévalóság
mire kimászom.

II. FEJEZET

image1

Megyek ugyanazon az utcán.
A járdán mély gödör.
Úgy teszek,
mintha észre sem venném.
Megint beleesem.
Alig hiszem el,
hogy újra itt vagyok.
De nem tehetek róla.
Még most is sokáig tart,
mire kimászom.

III. FEJEZET

image2

Megyek ugyanazon az utcán.
A járdán mély gödör.
Látom.
Beleesem…
Amolyan megszokás…
Pedig számítottam rá.
Tudom, hol vagyok.
Az én hibám.
Azonnal kimászom.

IV. FEJEZET

IV. FEJEZETimage3

Megyek ugyanazon az utcán.
A járdán mély gödör.
Megkerülöm.

V. FEJEZET

V. FEJEZETimage4

Másik utcán megyek.

/Szögjal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról/

Mentés

Mentés

Mentés

A dolgok melyek fájnak, tanítanak.” (Benjamin Franklin)

A közvélekedéssel ellentétben nem kell súlyos betegnek lenni ahhoz, hogy valaki  pszichológushoz járjon, sőt… A legtöbb, lelkileg egyébként teljesen egészséges ember is szembesül olykor olyan problémákkal, amelyeknek megoldásához egy idő után úgy érzi, kifogyott az ötletekből. Próbálta már innen és onnan, meghallgatta már az összes barátjának mindenféle tanácsát az ügyben, és még sincs előrelépés.

Hogyan tud akkor egy vadidegen segíteni?

PICT1787 (2)

Minket, pszichológusokat arra képeznek, hogy egy speciális módon tudjunk kérdezni, meghallgatni, visszatükrözni, lelki gubancok szálait lecsupaszítani-felgombolyítani úgy, hogy abból végül a másik ember meglássa, mi lesz -számára- a megoldás.

Az ítélkezésmentes, teljes figyelemnek óriási ereje van, és ritka az olyan barát, családtag, aki képes kizárólag csak kérdezni és figyelni, megállni a kéretlen tanácsok, szentenciák osztogatását, a kimondott vagy kimondatlan ítéletalkotást, az érzelmi bevonódást, nyomásgyakorlást…és még folytathatnám. Mindez – bár teljesen természetes – még a legnagyobb jószándék mellett is, nem hogy csökkentené bennünk a káoszt, hanem sok esetben még növeli is azt.

A pszichológus, ha úgy tetszik, egy olyan -ideiglenes- barát/társ lehet az életedben, aki képes a teljes figyelmével, pozitív támogató odafordulásával jelen lenni számodra -ameddig csak szükséges, legyen ez akár egyetlen beszélgetés, vagy esetleg több éven át tartó, rendszeres találkozás.

Fontos, hogy mindenképp „találkozás” legyen, ami köztetek történik, nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is: az a pszichológus tud neked ugyanis a legjobban segíteni, akivel összeilletek, azaz akivel úgy érzed, egy hullámhosszra tudsz kerülni – hiszen, mint minden kapcsolatnak, ennek is a bizalom az alapja. Bár a szakmai felkészültség fontos, mégsem minden: bízz a megérzésedben!

Mentés

Mentés